Kenyér receptek

Sütemény receptek

Kemencés receptek


Kenyér receptek:

Kovászos grahamkenyér villanysütőben készítve Erdődi Sándor ajánlásával

Hozzávalók:
1,4 kg dr. Grehem grahamliszt
20 gramm friss élesztő
28 gramm só
8 dl langyos víz

Kovász készítés:
Egy nagyobb tálba belemérünk 60 dkg lisztet. 20 gramm élesztőt apróra morzsoljuk és 4 dl meleg vízben elkavarjuk és hozzáadjuk a liszthez,(1. kép) majd összegyúrjuk és 6- 8 óráig meleg helyen letakarva pihentetjük.

Dagasztás:
A maradék 4 dl langyos vízben feloldom a 28 gramm sót, majd az elkészült kovászra öntöm és ezt kézzel összedolgozom, majd a maradék 80 dkg graham lisztet hozzáadom és intenzíven 10-15 percig dagasztom.
Ezután, meleg helyen 1 óra hosszáig pihentetem, hogy a tésztaérés bekövetkezzen. (2. kép)

Szakajtás:
A szépen megkelt tésztát átgyúrom, (3. kép) és kettéveszem (szakajtom), mert kettő kenyeret sütök belőle egyszerre. A kettévett tésztát 1-2- percig átgyúrom és megformázom gömbölyűtől alig hosszabb formára.(4. kép) Egy szakajtót (5. kép) kibélelünk konyharuhával, (6. kép) és enyhén belisztezzük, és ebbe helyezzük a tésztát. (7. kép) Letakarva, meleg helyen pontosan 40 percig kelesztem. (8. kép)
A sütőt most kapcsolom be és 220 C fokra állítom. Egy lapos tepsit vékonyan kikenjük olajjal és a 40 perc elteltével a szakajtóból a tésztákat ráfordítom, finom kefe segítségével bőségesen átkenem vízzel, bevágom éles késsel három helyen (9. kép) és behelyezem a sütőbe, (10. kép) ezzel egy időben, egy kis edénybe kb.: 1 dl vizet helyezek a sütőbe a megfelelő páratartalom biztosításáért. A sütés ideje 50 perc, kb. félidőben a hőfokot leveszem 180 C fokra.
Amikor megsült a kenyér kiveszem a sütőből , hideg vízzel átkenem (11. kép) kevés vízzel felszínüket és rácson kihűtöm 1 óra múlva lehet szeletelni és fogyasztani. (12. kép)
Jó étvágyat kívánok !


Graham kenyér

Sütési javaslat 1 kg-os kenyér készítéséhez:

Kenyérsütőgéphez:
Hozzávalók:
85 dkg dr. Grehem liszt, 5 dl langyos víz, 1/4 friss élesztő, 1kk só, 2 ek. olivaolaj, 1kk tejszín, pici cukor, tetszés szerint magvak.

Elkészítés:
A hozzávalókat tegyük az üstbe, válasszuk a gép azon programját, amely 3,5 órás. A program végeztével a kenyeret az üstből vegyük ki, majd rácson hagyjuk kihűlni.

Sütési javaslat 1/2 kg-os kenyér készítéséhez

Gáz-és villanysütőhöz:
Hozzávalók: 40 dkg dr. Grehem liszt, 2,5 dkg friss élesztő, 3 dl langyos víz, 1kk só, 1 kk cukor, 3 ek tökmag, 3 ek napraforgómag, 2 ek lenmag, 2 ek. szezámmag.

Elkészítés: A magokat megpirítjuk, majd a többi hozzávalókkal dagasztógépbe helyezzük, és alaposan kidagasztjuk a tésztát. Letakarva 1 órát kelesztjük. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd formáljuk.
190 C -ra előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni.

 


Sütemény receptek:

Édes sütemény

Kókuszos graham keksz


Hozzávalók kb. 70-80 kekszhez: 1 csésze kókuszreszelék, 3 csésze dr. Grehem ghaham liszt, 10 dkg zsír (liba, kacsa, mangalica, vagy vaj), 3 ek méz, 3 ek kefir, 1 közepes tojás, 1 tk szódabikarbóna
Ez a keksz nem édes, de konkrétan sósnak sem mondható: olyan átmeneti. A kész tésztát két cipóba osztottam, az egyikbe kevertem további 2 ek barna cukrot, így az az adag édesebb lett kicsit.
Először keverjük össze a száraz elemeket.
Majd a kezünk segítségével morzsoljuk el benne a zsiradékot úgy, hogy a tészta morzsalékos állagú legyen.
Végül adjuk hozzá a nedves anyagokat is.
Addig dolgozzuk össze a tésztát, amíg egy gombóccá nem áll össze.
Ekkor vagy egészbe, vagy két részbe osztva, tekerjük fóliába, és legalább egy órán át pihentessük a tésztát hűtőben.
Liszttel vékonyan meghintett sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát kb. 4-5 mm vastagságúra, és tetszőleges formájúakra szúrjuk ki.
Ez a tészta újra gyúrható, így addig ismételgessük ezt a folyamatot, amíg csak egy pici darab tészta nem marad.
Előmelegített sütőben (200 fokon), sütőpapírra téve, kb. 5-6 perc alatt süssük arany barnára a kekszeket.
Dobozban sokáig eláll!
TIPP! Ez a tészta eléggé morzsalékos, így a nyújtás során előfordulhat, hogy könnyen megtörik. Ne ijedjünk meg ettől, a kezünk segítségével, nyomkodjuk össze, és nyújtsuk nyugodtan tovább.
Csokis ihsler
Hozzávalók: sárga linzertészta, mogyorókrém
Egy nagy adaghoz: 45 dkg dr. Grehem graham liszt, 45 dkg finom liszt, 60 dkg vaj, 30 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja. Ebből 80-90 db mini, töltött linzer karikát lehet készíteni.
A szokásos módon előkészítjük az omlós tésztát.
Válasszunk egy kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatót.
És lyukasszunk, amíg csak van tésztánk.
Előmelegített sütőben, folytonos felügyelet mellett sárgára sütjük a karikákat (max: 5-6 perc).
Lényeges, hogy még csak meg se piruljon.
Hagyjuk kihűlni őket, majd elkezdjük az összeállítást.
Vízgőz felett étcsokoládét olvasztunk.
Közben a korongok felét vékonyan megkenjük lekvárral.
A maradék korongok domború oldalát belemártjuk a folyékony csokoládéba, majd összeragasszuk a lekváros karikákkal.
Teljesen kihűtjük őket.

Maffin alaprecept

Hozzávalók: 12,5 dkg vaj 17,5 dkg cukor 2 tojás 30 dkg dr. Grehem graham liszt, 1 cs sütőpor1,5 dl tej 1 fél citrom héja
A cukrot habosra keverjük a vajjal, és hozzáadjuk a tojásokat és tejet. Beledolgozzuk a liszttel elkevert sütőport. Végül pedig a citromhéjat. 200 °C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt kész.

Csörögefánk

Hozzávalók: 25 dkg dr.Grehem graham liszt, 5 darab tojássárgája, 1 evőkanál méz, 4 cl rum, fél dl tejföl, só, vaníliás cukor, olaj.
Elkészítés: Az átszitált lisztet, mézet, tojássárgáját, rumot, tejfölt, sót összekeverjük, jól kidolgozzuk és egy negyedórát pihentetjük. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, derelyevágóval tenyérnyi nagyságú téglalapokra daraboljuk. A téglalap közepére vágunk egy nyílást, a tészta két átlósan szembe lévő végét középre hajtjuk és átdugjuk a nyíláson. Az így megformázott fánkokat bő, forró olajban megsütjük és az olajból kivéve lecsepegtetjük, mézzel megcsurgatva tálaljuk.

 


Sós sütemény

Graham kifli vagy zsömle recept
Hozzávalók
1/2 kg dr.Grehem graham liszt
2,5 dl tej
4 dkg vaj (olíva olajat lehet helyette)
2 teáskanál só
2 teáskanál gyümölcscukor v. édesítő
2 evőkanál tejföl
1 tasak szárított élesztő
Elkészítés:
A tésztát kenyérsütőben lehet keleszteni, de kb. 1 óra alatt megkel. Lisztezett deszkán kinyújtom kb. fél ujjnyi vastagra, s 10x10 négyzeteket vágok belőle, majd azt átlósan félbevágom. A háromszögeket feltekerem, ebből lesz a kifli. Zsömihez meg nem kell nyújtani, én tenyérnyi darabokból gombócokat formálok. kivajazott tepsibe teszem, nem túl szorosan, mert még keleszteni kell kb. 20 perc. Sütőt 240 fokra előmelegítem, 5 percig sütöm, majd 200 fokra mérsékelem s ott további 15 percig sütöm. S kész. Ebből lehet kenyeret is sütni.
 


 Kemencés receptek: